Bilinçli Olmadan İklimlendirme Cihazı Kullanmak Hastalık Nedeni

  • Haziran 30, 2015
  • Genel
  • Yorumlar Kapalı
Klima ve Saglik

Yaz mevsiminde artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek için ev, işyeri ve araçlarda çalıştırılan klima cihazları, fayda yerine zarar getirebiliyor.

Klima cihazı sebebiyle oluşan rahatsızlıklar hangileridir?

Klimalar; gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, yüz felci, kas tutulması ve klimalardaki bakterilerin yol açtığı zatürreye neden olur. İklimlendirme cihazlarının direkt olarak insanın üstüne soğuk hava vermesi, yüzde bulunan sinir kılıfı üstüne etki ederek, yüz felci ve ödem oluşturabilir. Klimaların üflediği soğuk hava ve odada sebep olduğu tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini harekete geçirerek, astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve yoğun kuru öksürüklerin başlamasına neden olabilir. Bu sebeple alerjik bünyede olan bireylerin, ani ısı değişikliklerinden uzak durmaları gerekir.

Lejyoner Hastalığı

Klima cihazları yoluyla bulaşan rahatsızlıkların en önemlisi, Legionella pnömonisi diye adlandırılan zatürredir. {Hastalığın öğrenilmesi ile beraber bu zatürre türünün alışılagelmiş zatürre belirtilerini göstermediği Rahatsızlığa neden olansa klima düzeneğindeki bir bakteridir. Hastalık, insandan insana bulaşmamaktadır.

Riskli olanlar

Bakteriyi bedenine alan insanın beden direnci de çok önemlidir. Çocuk, yaşlı ve bebekler, alkolikler, kemoterapi görenler, kortizon tedavisi alanlar, şeker hastaları, kronik akciğer hastalığı ve böbrek yetersizliği bulunanlarda hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır.

Lejyoner hastalığının semptomları hangileridir?

İlk 24-48 saat içinde yaygın kas ağrıları, halsizlik, kırgınlık, huzursuzluk ve şiddetli baş ağrısı olur. Daha sonra şiddetli ateş ve ilk 2 günde yoğun olmak üzere kuru öksürük ortaya çıkar. Hastalanmış kişilerin yüzde 20’sinde, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları, sinir sistemi bulguları ayrıca koma hali görülebilir.

İklimlendirme cihazlarının zararlı etkilerini minimuma çekmek için ne tarz önlemler alınmalıdır?

Klimaların bakımı ve temizliğinin her yıl düzenli ve ciddi bir biçimde yapılması oldukça mühimdir. Bakteri filtresi kullanılmalıdır. İklimlendirme cihazlarının üflediği havaya direkt maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.

Written by : admin